Koken op gas versus inductie

De eerste mensen bereidden hun eten in kuilen in de grond of in natuurlijke kommen, zoals het schild van een schildpad. Die werden later vervangen door kommen van aardewerk en gietwerk, terwijl het open vuur plaats maakte voor makkelijker controleerbare methodes. De komst van elektriciteit zorgde voor een revolutie. Als chef-kok verkies je wellicht gaskookplaten, omwille van hun hoge reactiesnelheid en hun intuïtieve werking.

In de thuiskeukenmarkt neemt het inductievuur, de nieuwste technologische ontwikkeling, het al een tijdje over van het gasvuur. De eerder behoudsgezinde horecasector loopt enigszins achterop. Toch biedt koken op je inductie je heel wat voordelen. Het lage energieverbruik is misschien wel de belangrijkste. Logisch dus dat ook heel wat horecakeukens de overstap van gas naar inductie maken.

In deze blog tonen we je met concrete voorbeelden hoe gas en inductie werken, wat de verschillen zijn en wat ze voor jou als professioneel chef-kok betekenen. Zit je met nog met een vraag na het lezen? Contacteer D’Heldt en profiteer van onze jarenlange ervaring om advies op maat te ontvangen.

Zo werkt koken op gas versus inductie

Een gasvuur is aangesloten op een gasbron, bijvoorbeeld aardgas of propaangas. Door de knop van het vuur open te draaien, stroomt het gas naar de brander. Daar ontvlamt het door een automatisch ontstekingsmechanisme, meestal een elektrische vonk. De warmte pas je aan door meer of minder gas naar de brander te sturen.

Inductiekookplaten maken gebruik van elektriciteit, maar werken niet hetzelfde als een elektrisch vuur. Dat maakt gebruik van verwarmingselementen zoals metalen spiralen, die opwarmen wanneer er stroom doorheen loopt. Vervolgens plaats je je poten en pannen rechtstreeks op het verwarmde oppervlak.

Bij een inductievuur creëren de spoelen onder de glasplaat een magnetisch veld. Dat wordt opgevangen door kookgerei met een ferromagnetische bodem, zoals ijzer of bepaalde soorten roestvrij staal, en veroorzaakt wervelstromen. De weerstand van het metaal zet de elektrische energie om in warmte, die rechtstreeks naar je pot of pan gaat.

fornuis

Koken op inductie, de efficiënte keuze

Een eerste voordeel van koken op inductie: de efficiëntie is enorm hoog vergeleken met andere methodes. Een gasvuur verwarmt de zone erbovenop, of daar nu een pot of een pan op staat of niet. Concreet: heel wat van de warmte gaat verloren. Bij een inductievuur gaat de warmte rechtstreeks naar de pot of de pan. Bovendien is er amper restwarmte na het afsluiten van het vuur.

IR foto inductie
IR foto infrarood
IR foto gasvuur
IR foto elektrisch

Deze infraroodfoto’s tonen de warmteafgifte van verschillende kookmethodes. Inductie (links) heeft een efficiëntie van maar liefst 95%, met amper warmteverlies. Bij infrarood, gasvuur en elektrisch vuur daalt de efficiëntie achtereenvolgens naar minder dan 75%, minder dan 60% en minder dan 40%.

Een ander voorbeeld: op een gasplaat van 12,5 kW duurt het 6 minuten om een halve liter water te laten koken en 26 minuten om 8 liter water aan de kook te krijgen. Een inductiekookplaat van 6 kW deed daar respectievelijk 1 minuut en 11 minuten over. Dat is twee tot zes keer sneller.

inductiefornuis

Koken op inductie, de bewuste keuze

Het grootste voordeel van koken op inductie is ongetwijfeld het lage energieverbruik. Precies door de efficiënte warmteafgifte is er minder energie nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. En een lager energieverbruik is niet alleen goed nieuws voor het klimaat. Ook voor jouw portefeuille is inductie op lange termijn een interessante keuze.

Menu System, Europees marktleider op het vlak van maatwerk inductiefornuizen, voerde een vergelijkende test uit in restaurant Scirocco. Er werd 10 dagen op gas gekookt en 10 dagen op inductie, steeds onder dezelfde omstandigheden. De vuren werden ongeveer 10 uur per dag gebruikt. Het totale verbruik op deze 10 dagen was 438 kWh gas en 113 kWh elektriciteit, een verschil met een factor 4. De investering in inductiefornuizen levert deze horecazaak aan de huidige energieprijzen een jaarlijkse besparing van ongeveer 2.500 euro op.

Overschakelen van gas naar inductie?

Professionele chef-koks zijn het gewend om te koken op gas. Ze houden van de stiel, van het ambachtelijke, van het gevoel van vuur. Maar je voelt ook letterlijk de hitte wanneer je kookt op gas. In een keuken met gasfornuizen is het vaak hijgen, zweten en puffen. In een keuken met inductiefornuizen is het veel koeler en aangenamer werken. Daarom ons advies: if you can’t stand the heat, don’t stay out of the kitchen, maar ga voor een inductievuur.

Die overstap betekent allerminst dat je de intuïtieve controle van een gasvuur moet opofferen. Met de Menu System Slide Control pas je de energie van de inductiekookplaat eenvoudig aan door je pan te verplaatsen. In het midden staat het vermogen volledig open, maar wanneer je je pan naar de rand beweegt, daalt de warmte snel en continu. De meeste van onze klanten hebben na 1 tot 2 weken het koken op inductie volledig in de vingers en willen nooit meer terug naar gasvuren.

D’Heldt, exclusief verdeler van inductiefornuizen op maat

D’Heldt is exclusief verdeler voor België van Menu System. Dat is de Europese marktleider op het vlak van inductiefornuizen op maat van jouw keuken. Overtuigd van de voordelen van inductiekookplaten? Neem dan contact op met ons. Samen met een van onze vertegenwoordigers teken je het fornuis van je dromen uit, volledig aangepast aan jouw wensen, noden en behoeften.

Voeg  300,00 toe voor gratis verzending
Your Cart Is Empty

Check out our shop to see what's available