Vacuüm verpakken

Vacuüm verpakken is niet alleen de ideale manier om voedsel langer en compacter vers te houden. Je gebruikt het ook om efficiënt te marineren en voor sous-vide-bereidingen. Hoe gaat vacumeren in zijn werk? Wat heb je nodig om ingrediënten en bereidingen luchtdicht te verpakken? En waar houd je rekening mee bij de keuze van een vacuümmachine? We leggen het je graag uit.

Vacuüm verpakken: zo gaat het in z’n werk

Vroeger pekelden of rookten mensen hun voedingswaren om ze langer te bewaren. Die technieken worden nu vooral gebruikt om extra smaak toe te voegen. Vandaag is het vacuüm verpakken een veel efficiëntere methode om ingrediënten of bereidingen maandenlang bij te houden.

Om te vacumeren, verpak je je producten in een vacuümzak, die je in de vacuümkamer van een vacuümmachine plaatst. Een pomp trekt alle lucht uit de kamer, dus ook uit de zak. Vervolgens wordt de zak verzegeld, waarna er weer lucht in de vacuümkamer kan.

vacuüm machine

Hierna heb je verschillende mogelijkheden voor je vacuümverpakte voedsel. In de koelkast bewaart het twee weken, in de diepvriezer zelfs maanden. Marineren wordt veel makkelijker want de marinades trekken tijdens het vacumeerproces dieper het vlees in. Of probeer eens een sous-vide-bereiding. Die speciale kooktechniek, waarbij je de luchtdichte zak kookt met behoud van alle aroma’s van de ingrediënten, wordt vooral veel gebruikt voor vleesbereidingen in de Franse keuken.

De voordelen van luchtdicht verpakken

Vacuüm verpakken is een aanrader voor iedereen die van ver of dichtbij met voedsel te maken krijgt. Deze inventieve bewaringsmethode biedt namelijk heel wat voordelen.

  • Bewaart langer: bacteriën en schimmels groeien en vermenigvuldigen zich in zuurstofrijke omgevingen. Door je voedsel vacuüm te verpakken, bewaar je het niet langer enkele dagen maar maandenlang.
  • Behoudt versheid: het vocht en de sappen zitten ‘gevangen’ in de luchtdichte zak. Daardoor smaken je bereidingen even lekker wanneer je ze uit de zak haalt als wanneer je ze er in stopt, hoeveel tijd er ook tussen zit.
  • Bespaart tijd: door verpakkingen te ontvriezen en op te warmen tover je veel sneller eten op tafel dan door opnieuw achter het fornuis te kruipen, met toch hetzelfde heerlijke resultaat.
  • Bespaart geld: door voedsel in bulk te kopen, te bereiden, vacuüm te verpakken en in te vriezen, werk je veel economischer dan telkens kleine hoeveelheden te bestellen.
  • Beschermt de inhoud: de luchtdichte zak is een barrière tegen vocht. Vacuüm verpakkingen in de diepvriezer zijn dan ook beschermd tegen vriesbrand door water van buitenaf en tegen uitdroging.
  • Efficiënt bewaren: bij het vacumeren krimpen producten tot een minimale grootte, waardoor ze minder plaats innemen, zowel tijdens het transport als het bewaren.
  • Meer culinaire mogelijkheden: luchtdicht verpakt voedsel bewaart veel langer in de diepvriezer, maar vacumeren is ook interessant om vlees te marineren of sous-vides te bereiden.

Benodigdheden voor vacumeren

In de webshop van D’Heldt vind je professionele vacumeermachines. Die bieden je alle controle over het proces. Het vacumeren gebeurt niet alleen snel, maar ook grondig, met vacuümpercentages boven de 97%. Vacuüm verpakken doe je met de toestellen van specialist ter zake Henkelman, waarvan D’Heldt erkend verdeler is. Verder heb je vacuümzakken nodig, die je ook bij D’Heldt kunt verkrijgen.

Zo kies je de perfecte machine om vacuüm te verpakken

Welke vacuümmachine het beste past bij jouw horecazaak is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing, zoals vacumeren om te bereiden of om te bewaren, en aan de nodige capaciteit, die wordt bepaald door de afmetingen van je producten.

Er zijn apparaten om luchtdicht te verpakken beschikbaar met vacumeerkamers van uiteenlopende formaten, van de grootte van een vuist tot een industriële tank. Het standaardformaat zijn zakken van 30 x 40 centimeter. Daarvoor is een sealbalk van 42 centimeter voldoende.

Moderne toestellen, zoals in het assortiment van D’Heldt, beschikken standaard over sensorbesturing. Daarmee stel je niet het aantal seconden in dat de vacuümpomp werkt, maar wel het vereiste vacuümpercentage. Andere opties zijn een advanced control system, met meer programma’s voor verschillende producten, en een liquid control system, dat stopt met vacumeren wanneer de saus of andere vloeistof begint te koken.

Vacuüm verpakken voor iedereen dankzij D’Heldt

Door vacuüm te verpakken, bewaar je je producten langer en verser, bespaar je tijd en geld en beschik je over meer mogelijkheden in de keuken, zoals intenser marineren en sous-vide koken. Heb je nog vragen over het bereiden of bewaren van voedsel door het luchtdicht te verpakken, of over de mogelijkheden van onze toestellen? Contacteer ons gerust, we helpen je met plezier verder.

Voeg  300,00 toe voor gratis verzending
Your Cart Is Empty

Check out our shop to see what's available