Vers deeg versus bake-off: wat kies je best?

De warme bakker bereidt zijn broden, pistolets, sandwiches, koeken en taartjes met vers deeg. Supermarkten gebruiken doorgaans bake-off producten: diepgevroren bereidingen uit industriële bakkerijen die in de winkel afgebakken worden. Op enkele minuten tijd hebben ze zo een heerlijk resultaat.

Loont het toch om over te schakelen naar vers deeg? En welke machines zijn ideaal voor retailers voor het bereiden van bake-off? We duiken dieper in op het thema vers deeg versus bake-off in deze blog. Heb je toch nog vragen na het lezen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

De verschillen tussen vers deeg en bake-off

Bakken met vers deeg of voorbereide bakwaren verloopt grotendeels volgens hetzelfde proces. Brood bereid je met een beperkt aantal basisingrediënten: water met meel of bloem, waaraan een rijsmiddel (gist of zuurdesem) en meestal zout toegevoegd worden. Het zo ontstane deeg laat je in de juiste vorm een aantal keer rijzen. Vervolgens kies je om het deeg onmiddellijk te bakken tot een vers brood of het voor te bakken en in te vriezen, zodat je het later kort kunt afbakken.

Bake-off en vers deeg in de retail

Supermarkten en andere food retailers verkopen al jarenlang afbakproducten. Logisch: ’s ochtends haal je het gewenste aantal broden en broodjes uit de diepvriezer en je bakt ze 10 minuten af, waarna ze rechtstreeks de winkel in kunnen.

Erg praktisch dus, en bovendien verbeteren het aanbod en de kwaliteit van de bake-off producten al jaren zienderogen. De smaak, houdbaarheid en knapperigheid zijn tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van verse broodjes. Een luchtige pistolet is moeilijker te maken met de bake-offmethode, maar ook daar bestaan ondertussen alternatieven voor.

Vandaag merken we dat steeds meer retailers overwegen om bakkerijproducten te bereiden met vers deeg. Met de ambachtelijke werkwijze en de heerlijke geur en smaken hopen ze het verschil te maken in een erg competitieve markt. Om diezelfde redenen zetten ze in op het aanbieden van verse, lokale producten en het verbeteren van de service in hun beenhouwerijafdeling.

Dat zijn allemaal goede manieren om een uniek voordeel te creëren voor jouw winkel, maar niet elke optie past bij elke winkel. Laat ons daarom de voordelen en nadelen van het bakken met vers deeg tegen elkaar afwegen.

Voordelen en nadelen van vers deeg versus bake-off

Werken met vers deeg zet de traditie van het ambachtelijk bakken voort, laat de meeste ruimte voor creativiteit en leidt mogelijk tot een hogere kwaliteit. Je hebt hiervoor wel een echte vakman nodig, niet gewoon een van je medewerkers die toevallig in je bakkerijafdeling staat. Bovendien met het bakken met vers deeg het naar efficiëntie toe afleggen tegen de bake-offmethode.

Verse bakkerijproducten spelen in op de voorliefde van klanten voor het artisanale en het ambachtelijke. Maar door het volledige bakproces in huis uit te voeren, onderneem je meer stappen om tot een lekker eindresultaat te komen. Daardoor vergroot de kans op fouten.

Bovendien vragen verse bereidingen een serieuze investering. Gespecialiseerde broodovens kosten vaak dubbel zoveel als een goede bake-off machine. Vergeet niet daar nog de aanschaf van rijskasten en de meerkost van personeelsuren aan toe te voegen.

Ook belangrijk om mee te nemen: vers brood is slechts enkele dagen houdbaar, diepgevroren bake-off producten bewaar je maandenlang. Dat betekent dat werken met voorbereid deeg zorgt voor aanzienlijk minder productverlies.

Ovens voor vers deeg en voorbereid deeg

Vers deeg of voorbereid deeg? In het brede aanbod van D’Heldt vind je de bakkerijmachine die perfect bij jou en jouw zaak past. Daarvoor werken we samen met de Duitse producent DEBAG, die baktraditie combineert met de nieuwste technologie.

Voor het bakken met vers deeg heb je geen speciale oven nodig, maar wel een goede broodoven met stoominjectie. Dat maakt de DEBAG DILA geschikt voor zowel bereidingen met vers deeg als bake-off producten. Mag het iets meer zijn? Dan is DEBAG DECON jouw droommachine. Deze oven beschikt over een nog krachtigere stoomfunctie, waarmee je zelfs de meest complexe broodproducten maakt. DECON staat voor DEbag CONvection oven. Dat is dan ook een oven en combisteamer in één, waarin je niet alleen brood, maar ook groenten, vlees en vis bereidt.

D’Heldt, jouw specialist in bakkerijmachines

Binnen de DILA- en DECON-reeksen kies je verder uit verschillende opties, zoals het aantal leggers en het werken met laadkaren of manueel inladen, zodat je een machine op jouw maat samenstelt.

Daarbij reken je bij D’Heldt op persoonlijk advies. Ook na verkoop helpen we je graag verder met het maken van nieuwe bakprogramma’s of met onze technische dienstverlening.

Al meer dan 60 jaar verkopen en onderhouden we professionele voedingsmachines. Vragen over vers deeg versus bake-off en welke keuze jij best maakt? Contacteer ons gerust, we helpen je graag verder.

Voeg  300,00 toe voor gratis verzending
Your Cart Is Empty

Check out our shop to see what's available