Welke professionele vaatwasser kiezen?

Kies de beste professionele vaatwasser voor jouw zaak

Je bent doordrongen van het belang van een industriële vaatwasser? Dat begrijpen we volstrekt, want dit toestel maakt op korte tijd grote hoeveelheden vaatwerk schoon, met respect voor alle hygiënische normen. Kiezen welke professionele vaatwasser perfect beantwoordt aan de noden en vereisten van jouw zaak, is echter minder evident.

In deze blog overlopen we de verschillende toestellen. Aan de hand van hun werking en mogelijkheden maak je een onderbouwde keuze tussen een voorlader, een doorschuifvaatwasser, een glazenspoelmachine, een pannenwasmachine of een combinatie.

Zit je na het lezen nog met vragen? D’Heldt is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in industriële voedingsmachines, waaronder professionele vaatwassers. Contacteer ons gerust en maak gebruik van onze expertise en ons advies op maat.

Industriële vaatwasser kiezen: de verschillende soorten

Voorladers, doorschuifvaatwassers, glazenspoelmachines en gereedschappenwasmachines vallen allemaal onder de noemer professionele vaatwassers. Wat zijn de verschillen en welke voordelen en nadelen hebben ze? We sommen het graag voor je op.

Voorlader

Wie zijn eerste professionele vaatwasser kiest, komt wellicht bij dit type uit. Voorladers lijken op je afwasmachine thuis, maar maken meer vaat op kortere tijd schoon. Je plaatst je gebruikte glazen, servies en borden in korven, die je manueel in de machine plaatst en er nadien weer uit tilt. Hun compacte afmetingen en beperkte capaciteit maken voorladers vooral populair in kleinere horecazaken.

L
  • Neemt weinig ruimte in
  • Budgetvriendelijk
  • Geschikt voor alle soorten vaat
K
  • Arbeidsintensief

  • Beste plaats is op onderstel of tafel

  • Beperkte capaciteit (tot 30 couverts)

Doorschuifvaatwasser

Serveer je per shift 30 of meer couverts in jouw zaak? Dan is de aanschaf van een doorschuifvaatwasser het overwegen waard. Deze machine combineer je met een aanvoertafel met voorspoeldouche en een afvoertafel, waar de vaat droogt. Grote keukens, bijvoorbeeld in bedrijven met veel werknemers of ziekenhuizen, gebruiken er één voor de voorwas en één voor de hoofdwas.

L
  • Grote capaciteit (20 tot 60 korven per uur)

  • Minder fysieke belasting

  • Krachtige en flexibele wasstraat

K
  • Grotere investering
  • Neemt meer ruimte in

Glazenspoelmachine

Voor horecazaken die veel drank serveren, of waar schitterend glaswerk een prioriteit is, is een glazenspoelmachine een verstandige investering. Op enkele minuten tijd levert dit toestel tientallen glazen die blinken als nieuw. Om het gevoelige glaswerk te beschermen, werken glazenspoelmachines op een lagere temperatuur dan grotere apparaten.

L
  • Blinkt uit in glazen schoonmaken

  • Neemt weinig ruimte in

K
  • Enkel geschikt voor glazen

  • Beperktere capaciteit dan doorschuifvaatwasser (15 tot 45 korven per uur)

Gereedschappenwasmachine

Een gereedschappenwasmachine noemen we ook wel pannenwasmachine. Die namen geven het al aan: deze apparaten werden specifiek ontworpen en gebouwd voor het reinigen van potten, pannen en keukengereedschappen. Ze werken op dezelfde manier als een voorlader, maar zijn groot genoeg om alle keukengerief schoon te maken.

L
  • Mogelijkheid om kookgerief apart te wassen

  • Verwijdert het hardnekkigste vuil

K
  • Neemt veel ruimte in

  • Weinig ergonomisch

Waarop letten bij het kiezen van een professionele vaatwasser?

Zo weet je welke horeca vaatwasser perfect bij jou past

Om te weten welke professionele vaatwasser je kiest, hou je rekening met volgende factoren:

  • De capaciteit is afhankelijk van het aantal zitplaatsen in je zaak, het aantal gasten dat je per shift bedient en het aantal korven dat je dagelijks dient af te wassen.
  • De gerechten die je serveert en het vaatwerk dat daarbij hoort, zijn een verdere indicatie van welk type vaatwasser het best geschikt is. Cafés die vooral dranken schenken, hebben allicht voldoende aan een glazenspoelmachine, restaurants aan iets meer.
  • Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Een doorschuifvaatwasser neemt meer plaats in, een voorlader en een glazenspoelmachine plaats je best op een onderstel of tafel, zodat je je niet steeds hoeft te bukken. Probeer de afstand die met de afwas overbrugd moet worden te beperken, dat vergroot de efficiëntie en vermindert de kans op ongelukken.

Professionele vaatwassers hebben bovendien verschillende opties. Met deze duiding beslis je zelf of ze noodzakelijk zijn of niet.

  • Een zeepdoseerder voegt automatisch de juiste hoeveelheden vaatwasmiddel en naglansmiddel toe, waardoor jouw machine duurzamer werkt.
  • Een osmose-installatie zuivert het leidingwater van zout, kalk en mineralen, zodat je je vaat niet meer hoeft te poleren en je toestel langer meegaat.
  • Een dubbelwandige vaatwasser is beter geïsoleerd, waardoor hij minder geluid en minder warmte aan zijn omgeving afgeeft.
  • Een waterontharder vermindert de kalkaanslag, zodat je machine efficiënter presteert en de kans op verstoppingen in de wasarmen en leidingen verkleint. Een vaatwasser zonder waterontharder laat je best minstens wekelijks leeg draaien met een ontkalkmiddel.
  • Een afvoerpomp is nodig om het afvalwater weg te pompen wanneer de afvoerleiding in je keuken hoger ligt dan de waterafvoer van de vaatwasser.

Kies jouw horeca vaatwasser bij D’Heldt

Lezen over de verschillende professionele vaatwassers is één ding, ze live aanschouwen nog iets helemaal anders. Maak daarom een afspraak voor een demonstratie van de mogelijkheden in onze toonzaal in Wechelderzande (Lille). En vuur gerust al je vragen op ons af, met meer dan 60 jaar praktijkervaring staan we je graag bij.

Bovendien reken je bij D’Heldt op een ijzersterke service na verkoop. We onderhouden je toestellen regelmatig en zorgen bij eventuele schade voor een spoedige herstelling. Contacteer ons om samen jouw nieuwe professionele vaatwasser te kiezen.

Voeg  300,00 toe voor gratis verzending
Your Cart Is Empty

Check out our shop to see what's available