Oven reinigen: ultieme tips voor professionele ovens

Je klanten verleiden met de geur en het zicht van vers gebakken bereidingen? Daarvoor is een professionele broodoven het aangewezen toestel. Houd er wel rekening mee dat onderhoud cruciaal is. Je oven reinigen zorgt niet alleen voor een langere levensduur van je apparatuur. Je vermijdt er ook onaangename geuren en smaken in je producten mee en zorgt voor een betere hygiëne en veiligheid in je zaak.

In dit artikel delen we praktische tips voor het grondig reinigen van je professionele oven, en welke producten het beste resultaat geven. Houd je machine in topconditie, van het verwijderen van hardnekkige vetresten tot het onderhouden van de interne componenten. Lees verder en ontdek hoe je ovens optimaal blijven presteren.

Het belang van een propere oven

Een propere professionele oven is van onschatbare waarde voor elke horeca- en retailondernemer, onder meer voor de voedselveiligheid. Restjes voedsel, vet en andere verontreinigingen trekken bacteriën en schimmels aan. En die verhogen het risico op voedselvergiftiging gevoelig.

Daarnaast vermindert een goed onderhouden oven de kans op vieze geuren en slechte smaken. Oude vetresten en aangekoekte etenswaren verspreiden bij verhitting onaangename geuren en beïnvloeden de smaak van vers voedsel.

Een propere oven verlengt bovendien de levensduur van het apparaat en zorgt voor een efficiëntere werking en minder defecten. Vuil dat zich ophoopt, veroorzaakt problemen zoals rook of lekkages. Die oplossen kost werkuren en wisselstukken. Met regelmatig reinigen bespaar je dus op lange termijn kosten.

Oven reinigen

Ovens (automatisch) reinigen

De DEBAG broodovens van D’Heldt zijn allemaal voorzien van het e.CLEAN.SYSTEM voor automatische reiniging. Die laat je best dagelijks of om de twee dagen draaien. Controleer op voorhand dichtingen zoals de deurrubbers, zodat die zeker goed sluiten. Vervolgens gebruikt de machine stoom om het grootste vuil los te weken. Daarna maakt hij zichzelf schoon zoals een krachtige vaatwasser, met water en zeep.

Automatisch reinigende oven

Geeft je broodoven de melding dat de zeep bijna op is? Dan vul je die best zo snel mogelijk aan door eenvoudigweg de instructies van de oven op te volgen. Open onderaan de machine de zeepbak, verwijder de dop en laat een fles van 1 liter DEBAG CleanFixx hierin leeglopen. Zo blijft je broodoven zichzelf probleemloos reinigen.

De duur van het programma is afhankelijk van het toestel. Bij een broodoven van DEBAG duurt het ongeveer 40 minuten. Het is perfect mogelijk om de machines in te stellen zodat ze zichzelf schoonmaken buiten de openingsuren. We raden wel aan dat er steeds iemand in de buurt blijft, om in te grijpen indien nodig.

Ook wanneer je broodoven zichzelf regelmatig reinigt, is het een goed idee om tussendoor kruimels, gemorste pudding en andere resten te verwijderen, zodat ze niet inbakken. Handmatig de ramen zuiveren doe je door de machine op te warmen tot 50 à 60°C, de warme ramen in te spuiten en het product even in te laten werken, voor het samen met het vuil te verwijderen.

Producten om een oven te reinigen

Broodovens, kippenspitten en warmhoudkasten zijn apparaten waarin je voedsel bereidt of bewaart. Ze schoonmaken doe je daarom niet met eender welke ontvetter, maar liever met een van onze speciaal daarvoor ontwikkelde reinigingsproducten.

Zo vind je in onze webshop Grill Power Cleaner, waarmee je weerbarstige kippenresten aanpakt. En een product dat kippenvet aan kan, is ook perfect geschikt om alle andere vervuilingen in voedselmachines te verwijderen. We bieden Grill Power aan in sprayers van 1 liter en bidons van 5 liter.

Moet je de laatste resten losschuren? Gebruik dan geen staalwol. Daarmee beschadig je je machine. Staalwol maakt krasjes in het inox, en precies op die plekken nestelt vuil zich graag op. Kies daarom een spons die geschikt is voor inox, zoals een schuimspons of een zeemspons.

Professioneel ovenonderhoud door D’Heldt

D’Heldt heeft meer dan 60 jaar ervaring met machines voor de voedingsindustrie. Bovendien zijn we officiële verdeler van DEBAG. Dat maakt ons de aangewezen partij voor de verkoop, maar ook voor de service nadien, namelijk het onderhoud en eventuele herstellingen van jouw oven.

Tijdens het jaarlijks onderhoud zorgen onze techniekers voor een grondige reiniging en ontkalking van de machine. Zijn jouw broodovens, kippenspitten of warmhoudkasten toe aan uitgebreide check? Aarzel niet om ons te contacteren, dan zorgen we er samen voor dat je toestellen weer piekfijn in orde zijn.

Voeg  300,00 toe voor gratis verzending
Your Cart Is Empty

Check out our shop to see what's available